Όλυμπος

Η επαρχία Ελασσόνας με έκταση 1.708 τ. χλμ. είναι η μεγαλύτερη στο Νομό Λάρισας και καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα του. Κέντρο (διοικητικό, οικονομικό) της περιοχής είναι η Ελασσόνα, με πληθυσμό 10.000 περίπου κατοίκους, χτισμένη στα νότια κράσπεδα του Ολύμπου και σε απόσταση 40 χλμ. ΒΔ. της Λάρισας.
Στη θέση της σημερινής Ελασσόνας βρισκόταν στην αρχαιότητα η σημαντική Περραιβική πόλη Ολοοσσών η οποία, κατά τον Όμηρο, έλαβε μέρος στον Τρωϊκό Πόλεμο.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο, αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό της (78 %) χαρακτηρίζεται ορεινή και ημιορεινή, ενώ λίγες εκτάσεις είναι πεδινές (22%). Εδώ συναντάμε το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο.
Ο Όλυμπος, η μυθική κατοικία των θεών της αρχαιότητας, δεσπόζει στην επαρχία της Ελασσόνας. Άρχισε να σχηματίζεται πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια περίπου, ενώ στη διάρκεια της ιστορίας του φιλοξένησε στις πλαγιές του αρχαία ιερά (Πύθιο, Δίον) και σημαντικά μοναστήρια (Κανάλων, Σπαρμού, Αγ. Διονυσίου).
Το 1938, ένα τμήμα του ανακηρύχτηκε Εθνικός Δρυμός και αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα προστασίας τού σπάνιου φυσικού του περιβάλλοντος, της άγριας πανίδας που φιλοξενεί και του μοναδικού του οικοσυστήματος.
Η περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας εκτός από τις πεδινές καλλιεργημένες εκτάσεις διαθέτει σημαντική βιοποικιλότητα κυρίως στα ορεινά συγκροτήματα του Ολύμπου, του Τίταρου, των Καμβουνίων και των Αντιχασίων.
Ο Όλυμπος λόγω της μορφολογίας και του υψομέτρου του, φιλοξενεί σπάνια αρπακτικά όπως ο σταυραετός, ο χρυσαετός, ο φιδαετός, ο κλειδωνάς, ο τσίφτης και το σαΐνι. Γι' αυτά τα πουλιά σημαντική είναι και η ενταγμένη στο Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000, περιοχή των Αντιχασίων.