Κίσσαβος

Η περιοχή Κάτω Ολύμπου, Τεμπών, Κισάβου, καταλαμβάνει το ΒΑ. τμήμα του Nομού Λάρισας είναι πανέμορφη και η περισσότερο αναπτυγμένη τουριστικά. Διοικητικά ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας. Αποτελείται από 7 δήμους και μία ανεξάρτητη Kοινότητα, την Κοινότητα Αμπελακίων.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από το έντονο ανάγλυφο, που δημιουργούν ο Κάτω Όλυμπος, ο Κίσαβος (Όσσα) και το Μαυροβούνι. Το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής περιλαμβάνει το μεγαλύτερο ποτάμι της Θεσσαλίας, τον Πηνειό, ο οποίος αφού διασχίσει το θεσσαλικό κάμπο, εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος λίγο μετά την έξοδό του από τα στενά των Τεμπών.
Ο Κίσαβος, στολισμένος με γραφικά χωριά, καταρράκτες, χαράδρες με έντονα χρωματικά ξεσπάσματα, καταλήγει στις δαντελωτές ακτές του Αιγαίου. Στη μυθολογία η αναφορά του ονόματος της Όσσας γίνεται συχνά και συναντάται στις προσπάθειες των γιγάντων να τοποθετηθούν τα τρία μεγάλα βουνά μαζί (Όλυμπος, Όσσα, Πήλιο) για να φτάσουν τους θεούς.
Αξιόλογα σημεία είναι η κορυφή του βουνού, Προφήτης Ηλίας (1.978 μ.), και το φαράγγι της Καλυψώς, ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας.
Μεγάλη έκταση, χαρακτηρισμένη «Αισθητικό Δάσος», προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό δίκτυο «Φύση 2000». Αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, καθώς διασχίζεται από καλοσημαδεμένα μονοπάτια (02), διαθέτει οργανωμένα αναρριχητικά πεδία, ενώ παράλληλα προσφέρεται για κατάβαση φαραγγιών, ποδηλασία βουνού (Αγώνες Πανελλήνιου Πρωταθλήματος) και διάσχιση με οχήματα 4Χ4. Το ορειβατικό καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Λάρισας στη θέση Κάναλος (1.600 μ. υψ.) διαθέτει κατάλληλη υποδομή για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, κυρίως τη θερινή περίοδο.
Ολόκληρη η περιοχή Κάτω Ολύμπου, Τεμπών, Κισάβου και Μαυροβουνίου είναι σημαντικότατη για τη χλωρίδα της, καθώς έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000.
Ο Κάτω Όλυμπος καλύπτεται από δάση οξιάς, ελάτης, πεύκων, που εναλλάσσονται με βοσκοτόπια, αγρούς και χαμηλή βλάστηση. Τα Τέμπη και το Δέλτα του Πηνειού στις εκβολές του χαρακτηρίζονται από παραποτάμια δάση, κυρίως πλατάνων, αλλά και από μοναδικές νησίδες δρυοδάσους. Το Αισθητικό Άλσος του Κισάβου είναι ένας βοτανικός κήπος και αυτό οφείλεται στις ευνοϊκές περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες.